se över ditt hus
Vi går igenom vad du ska tänka på när du renoverar ditt hus.
Under sommaren är det många som passar på att renovera huset eller byger något nytt. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du gör jobbet själv eller om du anlitar hantverkare.
Snart får många av oss en efterlängtad semester då mycket ska hinnas med under några få veckor. Men det är inte bara sol och bad som lockar. Enligt en undersökning av Bosch Power Tools har varannan svensk ett eller flera renoveringsprojekt i sommar.
POPULÄRASTE PROJEKTEN
Det projekt som flest svenska säger att de ska fixa på huset i sommar är målning av fasaden. Sedan följer bygga altan, byta fönster eller dörrar, renovera fasaden, göra om badrummet och renovera köket.
Andra populära sommarprojekt är renovera inomhusmöbler eller utomhusmöbler samt renovering av loppisfynd. Andra renoveringsprojekt omfattar totalrenovering av hus eller sommarstuga, takrenovering samt bygga bastu eller växthus.
TIDSMARGINALER
När man renoverar sitt hem rör det sig många gånger om stora investeringar. Då är det viktigt att arbetet blir rätt gjort och att resultatet blir som du har tänkt dig.
Börja med att planera projektet i tid och ha goda tidsmarginaler. Sätt dig ner i lugn och ro och fundera över vilka behov du har och vilka förändringar du vill göra. Lägg även upp en budget för projektet och se till att redan nu ha marginaler för oförutsedda utgifter som ändringar och tilläggsarbeten.
GÖR-DET-SJÄLV
Är du hyfsat händig och noggrann kan du själv genomföra de flesta renoveringsprojekt, som inte innefattar el- och VVS-arbeten. Men tänk på att grunden till ett bra slutresultat ofta handlar om att ha de rätta verktygen.
Många drar sig för att komma igång med sina renoveringsplaner för att man känner sig osäker på hur projektet ska genomföras. Vill du ha tips, råd och inspiration ska du gå in på villaaktuellt.se. Där hittar du massor av renoveringstips för både inomhus- och utomhusprojekt.
PROFESSIONELL HJÄLP
Om du anlitar hantverkare för renoveringen finns det några saker du bör tänka på. Enligt konsumentverket är den vanligaste orsaken till missnöje när det gäller hantverkare att arbetet blev dyrare eller inte utfört på det sätt som man trodde sig ha kommit överens om. Därför är det viktigt att kommunikationen med hantverkaren är tydlig och att ni är noggranna när ni går igenom arbetet. Se till att det finns ett skriftligt avtal på vad som ska göras och gör en löpande avstämning.
Med checklistan nedan kan du undvika att viktiga punkter faller mellan stolar eller glöms bort.
1 Behövs bygganmälan eller bygglov?
2 Tagit in och jämfört offerter?
3 Kontrollerat vad som tillkommer?
4 Hantverkaren har F-skattesedel?
5 Hantverkaren har behörighet?
6 Hantverkaren har försäkringar?
7 Hantverkaren har inga skulder eller betalningsanmärkningar?
Se till att du och hantverkaren är överens om:
1 Arbetets omfattning.
2 När arbetet ska påbörjas och avslutas.
3 Pris inklusive moms.
4 Hantering av ändringar och tilläggsarbeten.
5 Vem som står för material, el, resor och städning.
6 När och hur betalning ska göras.
7 ROT-avdrag.